Melayu Malaysia gegar Afrika Selatan

/
0 Comments
KAPTEN Melayu Malaysia, Zubaidi Zulkifle menghayun bola untuk

Afrika Selatan menerima kejutan pada hari pembukaan Cabaran Kriket Bawah 15 Antarabangsa apabila tumbang dengan 68 larian kepada Melayu Malaysia di Bayuemas Oval dekat sini semalam.

Pasukan Sekolah-Sekolah Afrika Selatan itu hanya berupaya melakukan 103 larian dalam 34.4 over dalam misi mengejar angka Melayu Malaysia berjumlah 171.

“Kami tidak berkemampuan melakukannya. Melayu Malaysia memiliki pemadang yang cukup matang dan berupaya menyekat bola yang hampir meleret ke garisan sempadan,” kata ketua rombongan Afrika Selatan, Ismail Teladia.

Bermula dengan buruk pada kedudukan 33-4, Melayu Malaysia dengan gandingan kapten pasukan, Zubaidi Zulkifle (77 larian) dan naib ketua Hasif Norhaizan (20) bejaya melonjakkan angka ke tahap meyakinkan.

“Angka 171 tidaklah tinggi tetapi mereka perlu berusaha membaiki kelemahan dalam memukul untuk mencapai angka yang lebih tinggi dalam perlawanan seterusnya,’’ kata timbalan setiausaha Persatuan Kriket Melayu Malaysia yang juga bekas pemukul kebangsaan, Sham Jalil.

Di Kinrara Oval, juara bertahan, Sekolah-Sekolah Sri Lanka menewaskan Pilihan Bangladesh dengan 32 larian.

Manakala Akademi India pula menang besar 205 larian ke atas Singapura di RSC Kiara.

Kejohanan bagi merebut Trofi Tuanku Ja’afar dianjurkan sejak tahun 2004 oleh Persatuan Kriket Melayu Malaysia.


Dapatkan jersi bola murah di Stylo Outfit


    You may also like

    No comments:

    LightBlog